• Auto centar MX Sarajevo Prodaja karoserijskih auto dijelova / prodaja i ugradnja auto stakala
  • info@autocentarmx.ba
Safeta Zajke 103,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

+387 33 674-678

+387 62 967-017

Korisni savjeti

Awesome Image

Savjeti za čišćenje auto stakala

Vaša auto stakla svakodnevno trpe nalete kiše, prljavštine i prašine, kao i insekata koji prljaju stakla. Na stakla vašeg automobila treba da obratite posebnu pažnju i da ih redovno održavate, ne samo iz estetskih razloga, već i radi velikih ušteda koje možete ostvariti time što ćete spriječiti da nastanu ogrebotine i druga oštećenja.

Uz primenu nekoliko jednostavnih pravila i tehnika i sa malo znanja, i od najprljavijih stakala možete da izvučete blistav sjaj.

Evo nekoliko korisnih savjeta kako da očistite auto stakla tako da se sijaju, ne ostavljajući iza sebe tragove, ogrebotine, ostatak ili vlakna.

 

1. Odaberite sredstvo za čišćenje auto stakala

Prvi korak je da izaberete adekvatno sredstvo za čišćenje auto stakala.

Uvjerite se da sredstvo za čišćenje auto stakala ne sadrži amonijak, alkohol ili bilo koji sastojak koji može da proizvede otrovna isparenja. Pored najvažnijih, očiglednih zdravstvenih problema koje udisanje ovih otrovnih isparenja može da izazove, razmotrite i uticaj koji vaši odabrani proizvodi za čišćenje automobilskih stakala imaju na životnu sredinu.

Birajte ekološke i netoksične proizvode, koji su biorazgradivi i mogu se reciklirati.

 

2. Izbjegavajte amonijak

Bilo koji proizvod koji sadrži amonijak je definitivno neprihvatljiv kada su u pitanju auto stakla.

Amonijak i njegova isparenja uzrokuju sušenje plastike, gume, vinila i kože, a oštetiće bilo koju nijansu ili foliju koju vaši prozori mogu imati. Imajte ovo u vidu i odgovorno pristupite vašim auto staklima, te nećete završiti uništavajući vaše vozilo dok pokušavate da ga očistite.

 

3. Pravilan odabir krpe za čišćenje

Tip krpe kojom se odlučite da očistite prozore može da napravi značajnu razliku.
Odaberite kvalitetnu mikrofiber krpu za čišćenje stakla. Mikrofiber peškiri i krpe mogu da zadrže do osam puta svoje težine u vodi, ne zadržavaju klupka prašine i neće prouzrokovati ogrebotine.

Elektrostatičko pražnjenje koje mikrofiber izaziva u dodiru sa prljavštinom i otpacima, omogućava da se prašina podigne daleko od površine auto

Stare majice, peškiri, čarape i novine nisu najbolji izbor kada je čišćenje stakla vašeg automobila u pitanju i ukoliko ih koristite za čišćenje vjerovatno će izazvati ogrebotine, ostaviti prljavštinu i promašiti mrlje.

 

4. Redoslijed čišćenja

Ako čistite ceijlu unutrašnjost vašeg automobila, ostavite auto stakla i retrovizor kao posljednje na redu, kako biste izbjegli da zalutali sprej od drugih proizvoda za čišćenje dospijee na svježe očišćena stakla.

Takođe, možete izbjeći zalutali sprej prskanjem sredstva za čišćenje na mikrofiber krpu, a ne direktno na površinu koju planirate da brišete.

 

5. Izbjegavajte kružne pokrete prilikom brisanja auto stakala

Još jedan važan detalj koji treba da imate na umu jesu pokreti kojima brišete stakla na vašem automobilu.

Kružni pokreti vam se mogu učiniti lakšim i efikasnijim, ali, kada se stakla osuše, ostaće vidljivi tragovi i mrlje. Stoga, stakla uvijek brišite tehnikom naprijed-nazad, a potom gore-dole, kako biste osigurali da cela površina bude obuhvaćena i ravnomjerno očišćena.

 

6. Jedna krpa – jedan prozor

Zapamtite, kada čistite prozore ili retrovizore svog automobila koristite jednu krpu (ili jednu stranu krpe) da obrišete površinu, a drugu krpu ili drugu stranu krpe da ispolirate vaša auto stakla ili retrovizore.

Ne samo da je potrebno dve čiste krpe uopšte, bilo bi poželjno da imate jednu krpu po jednom auto staklu. Posljednja stvar koju želite da uradite je da širite prljavštinu i uginule insekte koje ste obrisali sa vjetrobranskog stakla na drugo staklo. Uvjerite se da imate dovoljno čistih krpa kako biste izbjegli dugotrajan i dvostruki posao.

 

7. Izbjegavajte čišćenje po vrućini

Izbjegavajte čišćenje prozora vašeg vozila na direktnoj sunčevoj svjetlosti ili u veoma toplim uslovima, kada god je to moguće.

Ovo je posebno važno ukoliko koristite sredstvo za čišćenje koji sadrži jake hemikalije. Kada tečnost ispari, ostatak bi lako mogao da se udahne, što predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje. Čak i kod netoksičnih sredstava za čišćenje, brzo isparavanje može takođe učiniti da lako udahnete sitan prah koji je preostao.

 

8. Očistite ivice prozora

Najlakše mjesto da provjerite da li je čišćenje prozora vašeg vozila obavljeno su male površine ivica na vrhu prozora. Često je ovo područje posebno prljavo.

Otvorite svaki prozor nekoliko centimetara, kako biste obrisali ovu oblast i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane stakala.

 

9. Kako očistiti brisače?

Sigurno vam se, kao i svakom vozaču, dogodilo nagomilavanje na ivicama vaših brisača, koji potom prave zamrljane linije na vetrobranskom staklu.

Brišite oštrice brisača vlažnom krpom i sa malo bijelog sirćeta. Sirće će ukloniti ostatke koji su se zaglavili na brisačima i omogućiti im da ponovo naprave pun kontakt sa vetrobranom.

Ako i nakon što ih obrišete sirćetom vaši brisači ponovo prave mrlje, možda je vrijeme za novi par.

Ne zaboravite da obrišete i područje u podnožju vjetrobrana gdje vaši brisači stoje kada nisu u upotrebi. Kada imate ovu oblast čistu, to će u velikoj mjeri smanjiti količinu ostataka na vašim brisačima.

Pratite nas

Auto centar MX

 

Auto centar MX

 

Auto centar MX

 

Auto centar MX

 

Auto centar MX

 

Auto centar MX

 

Auto centar MX

 

Auto centar MX